„Moja historia na talerzu” czyli coś dla alergików
Czytaj także

Na świecie powstaje co roku szereg innowacji skierowanych do alergików, którzy nie mogą  jeść pewnych produktów z racji nietolerancji pokarmowej. Na jeden z takich pomysłów wpadli właściciele restauracji w Lyonie, którzy stworzyli menu całkowicie wolne od 11 najczęściej występujących alergenów, m. in.: glutenu, jajek, laktozy, orzechów, soi, musztardy, skorupiaków, selera, sezamu. Produkty, których używają są ekologiczne i pochodzą z ich własnych upraw. Takie menu dostępne jest przez cały rok, tak aby klienci mieli dostęp do możliwie jak najszerszej gamy produktów sezonowych.

Pracownicy restauracji są specjalnie przeszkoleni w zakresie produktów i rodzajów alergii. Nazwa restauracji Mon Histoire dans l’assiette (czyli: „Moja historia na talerzu”) ma na celu uczynić jedzenie bardziej przyjemnym, pełnym smaku i przede wszystkim zdrowym. Oczywiście tego rodzaju pożywienie skierowane jest do wszystkich, nie tylko do osób z alergią pokarmową.

Średnia cena dania obiadowego to kosz ok. 50 zł.

Pozostaje nam tylko czekać aż w Polsce zaczną pojawiać się tego typu lokale. Zważywszy na to, jak pokazują różne badania, w Europie na alergie pokarmowe cierpi ponad 17 milionów osób, z czego Polsce ten odsetek wynosi ok. 1,8 mln osób.

Artur Stasiak

Adres internetowy:monhistoiredanslassiette.fr

Zdjęcia: monhistoriedanslassiette.fr

Podobne artykuły:

Nie lubisz czekać na kelnera w restauracji ?

BUStaurant- luksusowa kuchnia na kołach

Jedzenie z czasów 2 wojny światowej.

 

 

Chcesz wiedzieć więcej?
Kliknij tu i skontaktuj się z nami. Pomożemy Ci uruchomić Twoją firmę.
Nie zwlekaj. To łatwe.

monhistoire.jpg